Facebook YouTube

Nieuws

Lentecontest 2024
Data & Rules
lees hier meer


CW proef 2024
6 april 2024
lees hier meer


foto's CW proef

knutselavond
op verzoek!
2de vrijdag v/d maand


Volgende
ledenvergadering
26-07-2024


Kofferbakverkoop
Junk In The Trunk

Uitgave 2023 info


Uitslag
Lentecontest
2023
Lees hier meer


Stad Diest

CW Cursus in UBA/DST 2015-2016 ***VOLZET***

Droom je er al lang van om, als “echte” radioamateur, eigenhandig telegrafie signalen te kunnen opnemen en te zenden…. of wens je je vroegere CW kennis op te poetsen tot een “doordeweekse” snelheid van 15 a 18 WPM (woorden per minuut), dan bieden we je nu de kans om deze droom waar te maken.

De talrijke voordelen van telegrafie (=CW, Morse) opsommen zou deze aankondiging te langdradig maken en daarom beperk ik me tot de meest opvallende:

  • CW gebruikt een veel kleinere bandbreedte dan foniesignalen, kleinere bandbreedte in RX = lager ruisniveau waardoor kleinere signalen wél boven de ruisdrempel hoorbaar zijn.

  • Met  kleine zendvermogens kunnen grote afstanden overbrugd worden…. waar we voor eenzelfde resultaat in SSB tot 10x meer zendvermogen nodig hebben.

  • Met het gebruik van talrijke afkortingen kan morse gezien worden als een “taal”…. Je hoeft helemaal geen talenknobbel te bezitten om in telegrafie contact te maken met een Chinees, een Sudanees of welke andere exotische taal sprekende radioamateur.

Zal ik dat wel aankunnen?.... IEDEREEN kan morse leren ! Ik garandeer je 99% slaagkans ….. als je aan volgende twee voorwaarden voldoet:

  • Je bent voldoende GEMOTIVEERD, m.a.w. “ik WIL en ZAL CW kennen”

  • Je bezit voldoende KARAKTER om DAGELIJKS (ja, ook op je verjaardag en met kerstmis en nieuwjaar) 2 maal gedurende minstens 15 minuten te oefenen.

Wie kan deelnemen? IEDEREEN… ONLuisteraar, ON2, ON3, ON1..4..5..6..7..8..9..

Wanneer: 1 november 2015 – 16 juni 2016.

BIPT attest: Voor de HAREC gelicentieerde radioamateurs die nooit een telegrafie-examen hebben afgelegd en toch graag dit BIPT attest willen bekomen, richten we op datum van zaterdag 18 juni 2016 om 14u00 een officiële BIPT proef in (met medewerking van de UBA en het BIPT).

Wens je aan deze proef deel te nemen? Gelieve je dan hier aan te melden met volgende gegevens: Naam, voornaam, geboortedatum en -plaats, adres, roepteken, en een kopie van je identiteitskaart (recto/verso).

Opgelet uiterste inschrijvingsdatum: 15 mei 2016.

73, Lode/ON6KL


Verslag van het examen:

CW examen ingericht door UBA-Dst op 18 juni 2016
Door UBA-Dst werd op bovenvermelde datum een CW examen georganiseerd en afgenomen waaraan een 20 tal kandidaten kwamen voor opdagen, het merendeel uit PA-land waar geen cw proeven meer worden afgenomen.
Vooraleer dit gebeuren kon plaatsvinden was er al een jaar werk aan voorafgegaan waarvan het leeuwenaandeel is verricht door Lode ON6KL. Hij heeft oa. een achttal maanden lang trouw 2 maal per week een uur CW cursus gegeven via 144.725  MHz, een tiental verdeelboxen voor headsets en de ganse administratie ervoor en erna. Hoed af Lode!!
De dag van de proef zelf werd Lode bijgestaan door, jawel….allemaal Old Timers van Dst.
Hieronder enkele sfeerbeelden van die dag.

Lode ON6KL organisator

Examenlokaal staat klaar…

de examinatoren eveneens ON6KL/ON4RP

ON6VP…controle inschrijvingen

ON7KS  zorgde voor de bar

ON7JW was de fotograaf

De spanning zit er in. 

En maar zwoegen 

Bang afwachten op de uitslag

De grote beloning 

Deze groep old timers van UBA-Dst zorgde voor
de goede afloop. Van links naar rechts:
ON6VP-ON4RP-ON7JW-ON7KS-ON6KL