Facebook YouTube

Nieuws

CW proef 2023
8 april 2023
lees hier meer


2022 foto's CW proef

knutselavond
op verzoek!
2de vrijdag v/d maand


Volgende
ledenvergadering
29-9-2023


Kofferbakverkoop
Junk In The Trunk


Uitgave 2023 infoUitslag
Lentecontest
2022
Lees hier meer


lentecontest 2023
Data & Rules
lees hier meer


Ouder nieuws
Lees hier meer

Stad Diest

UBA DX contest

Op 25 en 26 januari was het UBA DX contest. (24uur contest)

Zaterdag 25 januari om 8 u 'smorgens begonnen we met de opbouw van het conteststation. Dat het nog vroeg was hebben we wel geweten en ondervonden.
Bij het opstellen van de draden op de spiderbeam vroegen we ons in feite af  welke richting is nu de tegenwijzerzin? Zodra we hier uit stond de antenne vlug in elkaar.
Zelfs sommigen hadden hun bril onderste boven aan; want bij het opzetten van de voet van de antennemast ( de antenne stond er reeds op en was klaar om naar boven gedraaid te worden) kwamen we ineens tot de conclusie waarom de tekst ondersteboven stond....??
Toen de voet gedraaid werd ging alles vlot en in een mum van tijd was de spiderbeam omhoog gedraaid.
De 80- en de 40 m werden ook opgehangen en gecheckt voor SWR. Alles ok en we konden starten.

Ondertussen was Hans met veel zwaailichten en sirenes gearriveerd op de contest qth, want de leden van B-EARS  gingen verder werken aan de commandowagen van het Rode Kruis..

Ondertussen was de contest  gestart en in een mum van tijd waren de eerste 100 qso's binnen Ik(ON4PJA) had ondertussen aan de nieuwe ON3's de opdracht gegeven om mee te schrijven tijdens het opnemen. En tot mijn verbazing lukte dat bijzonder goed zelfs zonder één enkele fout in de call. Proficiat hiervoor.
Dus deze ON3's achter de mike gezwierd en dat ging zelfs zonder haperen  en waarschijnlijk hadden ze ook nog nooit met N1MM gewerkt.
Dus deze amateurs zijn zo goed als volledig klaar om mee te draaien in een contest. Eindelijk een aflossing van de wacht....

En toen werd het nacht en het begon serieus te regenen en de spankoorden werden nat...... Resultaat: de SWR van de dipool op 80 en 40stond volledig in het rood.
Waarom bestaan er in feite isolatoren? Wat was er gebeurd? De koorden werden rechtstreeks aan de dipolen vastgebonden met als resultaat dat door de regen deze antennes verlengd werden met de lengte van de koorden en met het gekende gevolg. De isolatoren ertussen en de antennes waren weer zoals het moest zijn.

De nacht werd een heeeele lange nacht. Geen condities op 80, geen condities op 40 en maar roepen in de woestijn. Een geluk dat Dominique in de vooravond de papegaai had ingesteld. Wat waren we blij dat Philippe ON4VP ons zondagmorgen kwam aflossen.

Regelmatig had de PA ook zijn kuren. Op 10 m ging hij niet en hij moest regelmatig stil gelegd worden omdat hij te warm had en geen vermogen meer uitgaf. Piet heeft ons dan een extra grote ventilator gebracht om een betere luchtverplaatsing te krijgen. ( Waarvoor dank Piet).

Zondag voormiddag is vlot verlopen. Het resulaat mag er wel zijn. We hebben in totaal 601 qso's gemaakt en een score van 200.000 punten. Ik vermoed dat het niet slecht gaat zijn. Afwachten maar.
Dit hele gebeuren was dus te volgen via livestream op ON4DST gerealiseerd door B-EARS, waarvoor dank mannen.

Jaak, ON4PJA

Het reglement vind je hier
Hieronder enkele foto's, het volledige foto verslag vind je hier.


UBA DX Contest 2014 @ "Poelske" Diest


UBA DX contest 2008 @ schaffen voetbalveld